vrijdag 29 april 2011

Zijn cao's prijsafspraken volgens NMa? RBC failliet, een jongensdroom aan diggelen en de Zandkunstenaar

Willem van Reijendam schreef gisteren in het FD een leuk artikel over prijsafspraken. Zijn stuk ging over de garnalenvissers en hun poging tot verbetering van marktpositie. Leuk om te lezen, maar wat mij vooral trok was het laatste deel, zijn Cao's prijsafspraken volgens de NMa? Wat schrijft de NMa hier zelf over?


Indien een economische machtspositie bestaat kan onder meer sprake zijn van misbruik indien sprake is van het vragen van onredelijke prijzen of het opleggen van onredelijke voorwaarden.

Nu zit de discussie in onredelijke prijzen. Wat voor medewerkers redelijk is, kan voor de ondernemer onredelijk zijn. Maar dat er sprake is van een machtspositie is helder. Het recht van staken maakt dit alleen maar krachtiger en een werkgever kan hierdoor gedwongen worden om akkoord te gaan met afspraken die hem de kop kosten. Of het nu goedkoper wordt om collectieve arbeidsovereenkomsten af te schaffen en met  iedere medewerker individueel te beoordelen en een contract mee te sluiten, vraag ik me af?

Gisteren ben ik met Matthijs naar zijn testtraining geweest bij RBC. Hij was gescout bij een van de wedstrijden van zijn team D1 Zeelandia Middelburg en aangezien zij een spits nodig hebben, is hij gevraagd om enkele testen te komen doen. Vol spanning zijn we daar gisteren heen gegaan. Prima ontvangst, leuke mensen en een strak geleide training gaven hem een goed gevoel. Volgende week dinsdag de volgende sessie, als de club dan nog bestaat! Na de training bleek dat er veel onrust is over de problemen die er liggen. Veel betaald voetbal organisaties hebben te kampen met enorme schulden en RBC kan wel eens de volgende club zijn die het loodje legt. Zo kan je droom snel een nachtmerrie worden!

Enkele weken geleden was ik uitgenodigd voor de viering van het X-jarige bestaan van een bedrijf en zoals zo vaak was ook hier een bijzondere act. Is dat meestal een met alle goede bedoelingen net geen popstar in wording lokaal bandje, deze keer was het een verrassende artiest, namelijk de Zandkunstenaar. Hoewel de naam uitstekend past bij wat hij doet, spreekt de neem niet tot de verbeelding. Zijn daden echter wel. Op zijn site krijg je een beeld van wat hij doet, live is het echter nog strakker. Leuk, persoonlijk (hij maakt bv ook logo's van je bedrijf) en weer eens wat anders.


Geen opmerkingen: