vrijdag 1 april 2011

Wat zoek je nou, kandidaat/klant?

Is het al lastig om een kandidaat te hebben die niet goed weet wat hij wil, als de klant dat niet weet wordt het vinden van de juiste persoon helemaal lastig. Tijdens een intake gesprek wil je een duidelijk beeld krijgen van de mogelijkheden, ervaringen en interesse van een kandidaat. Gesprekken duren over het algemeen niet langer dan 1,5 uur dus de tijd die je hebt, is beperkt. De sfeer tijdens een kennismaking is essentieel, omdat een kandidaat die zich op zijn gemak voelt, sneller meer verteld, en ook eerder eerlijk is. Elke cv bevat onwaarheden. Van ernstige vergrijpen als het doen alsof diploma's zijn behaald door te schrijven, studie afgerond in plaats van diploma behaald, tot kleinere punten als het gebruiken van jaartallen en geen maanden. Iemand die in schrijft van 2004 tot 2006, kan zijn december 2004 tot januari 2006. Het is zaak om zoveel mogelijk punten op te helder en een goed scherp beeld van de kandidaat te stellen, zodat de klant een goede visie krijgt van sterke en zwakke punten.

Maar dit geldt natuurlijk ook voor de klant. In het opmaken van functieprofielen zit niet altijd evenveel tijd en energie en vaak kijkt men naar wat de voorganger deed. De functie omschrijvingen bevatten veel algemene termen die je altijd wel mag verwachten bij bepaalde functies. Erg veel informatie over het bedrijf staat er niet en in deze tijd is een video maken van de omgeving, werkplek en sfeer geen onmogelijke taak. Hier ligt nog veel te verbeteren, maar het probleem is pas echt groot als je wel een functie profiel hebt, maar deze komt niet overeen met wat het bedrijf nodig heeft, of nog erger, met wat ze willen. Een goed gesprek voeren met een kandidaat wordt dan onmogelijk en de kans dat degene die je aanneemt precies is wat je niet wil, is erg groot. Al hetgeen je angst geeft, zal je overkomen.

Gisteren enkele gesprekken gehad in Rotterdam. Twee leuke dames die qua interesse mijlen ver uit elkaar liggen, maar beide geschikt kunnen zijn. Eigenlijk is dat het leukst,omdat je nu echt keuze biedt. Zeer vergelijkbare kandidaten bieden weinig alternatief. Na de gesprekken richting Houten gereden voor een lunch in het altijd gezellig Van der Valk, met een oude vriendin. Heerlijk om bij te kletsen, alleen is een uurtje wel erg weinig als je elkaar bijna 2 jaar niet hebt gezien en alles wil weten over werk, kinderen, ontwikkelingen, toekomst.

Vandaag een rustdag. Vanmiddag lekker golfen met vrienden in Tilburg en daarna een hapje eten. Tijd om een heleboel zaken eens goed op een rijtje te zetten voor de weekly huddle van volgende week dinsdag. Afgelopen dinsdag ben ik wel iets te hard gegaan met overal cijfers aan willen koppelen. Nu eerst maar eens alles goed beschrijven en afstemmen, dan hebben we met enkele cruciale cijfers die we per week bespreken, voldoende informatie om door te kunnen gaan.

Geen opmerkingen: