vrijdag 15 april 2011

PrePensioen achter tralies voor Kalbfleisch? Vraag om vergiffenis niet om toestemming!

Gisteren werd bekend dat Pieter Kalbfleisch op non-actief is gesteld. Hij wordt verdacht van meineed, een mooie juridische term voor liegen. Het lijkt wel een filmscript. Nog 2 maanden voordat hij met pensioen gaat, getuigt een ouwe liefde dat hij inderdaad niet heel correct heeft gehandeld. Waar rook is, is vuur, zou je zeggen, zeker als je Westerberg nerveus op televisie ziet verschijnen. Over Rechter Westerberg is overigens ook al een berg geschreven, genoeg voor een trilogie. Terug naar Kalbfleisch, 2 maanden voor een pensioen met vast een lintje van de Koningin gaan in rook op. De imagoschade is enorm, tijd om te herstellen is er simpelweg niet omdat hij ongeacht de uitslag nergens meer aan de bak komt, niet allen qua leeftijd ook vanwege zijn reputatie. Met een beetje pech moet hij zelfs de gevangenis in, net als gevangen het niet hebben op pedofielen en moeder-killers, zo hebben rechters het niet op meineed-plegende rechters en topambtenaren. Reinout Oerlemans schijnt Jeroen Krabbé al gevraagd te hebben voor de hoofdrol!

Enkele maanden voor zijn pensioen, was er een grote verhuizing van het kantoor waar mijn vader meer dan 40 werkte. Door die verhuizing werden ook wat posities veranderd en vanwege het aanstaande pensioen kreeg mijn vader een andere, veel minder aantrekkelijke, rol. Hij liep die periode met zijn ziel onder de arm zichzelf naar het pensioen te slepen. Eenmaal daar aangekomen was hij blij te kunnen stoppen, maar met weinig eergevoel is hij weggegaan. Kort na zijn pensioen kwam er vanuit de leiding de vraag of hij toch niet voor enkele jaren terug wilde komen want de persoon die zijn functie had overgenomen, bakte er niet veel van en zijn kennis was hard nodig. Na een tijdje goed nagedacht te hebben, besloot hij hier van af te zien, met opgeheven hoofd en trots gevoel is hij uiteindelijk terecht gaan genieten van een wel verdiend pensioen.

Sinds dit jaar zijn we bij Strictly People weer nieuwe consultants aan het aannemen. Wijzer geworden door het verleden, kijken we nu vooral naar pro-actieve medewerkers die kennis of interesses hebben die wij ontberen. We proberen leiding te geven zoals je kinderen opvoedt, dus kaders creëren en vooral veel vrijheid en verantwoordelijkheid geven. Om dit goed te doen en onszelf te stimuleren zaken over te dragen, maar vooral over te laten, hanteren we het credo, je kunt beter vergiffenis vragen dan toestemming. Dit werkt alleen als je zeer open naar elkaar bent, omdat fouten/missers maar zeker ook successen verteld moeten worden. Dit doen we tijdens onze Daily huddle, iedere ochtend om 08:55 uur bellen we met elkaar om alles wat er gaande is te bespreken, met de doelen van gisteren, vandaag en tegen welke problemen we aanlopen. Tijdrovend? Nee joh, met 5 man hebben we dit iedere dag binnen 5 minuten gedaan. Waarom? Er is geen ruimte voor discussie, daar bel of mail je de persoon in kwestie maar voor, en belangrijker, je deelt wat je doet en als je dat iedere dag doet, raak je vanzelf betrokken bij elkaars werk.

Geen opmerkingen: