woensdag 30 maart 2011

Vrijheid = verantwoordelijkheid, groeien

Vrijheid gaat altijd gepaard met verantwoordelijkheid. Gisteren hebben we heel wat discussie gehad om tot een goed werkend One Page Plan te komen. Dat dit met vallen en opstaan tot stand moest komen, had iedereen wel verwacht, maar dat is in de praktijk weer lastiger dan je vooraf inschat.

Bij ons is er een grote mate van vrijheid en is er zelfs het credo, je kunt beter vergiffenis vragen dan toestemming. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel leuk en iedereen wordt daar erg enthousiast van, maar dat brengt wel andere gevoelens met zich mee dan in een "regulier" bedrijf. Het begint met betrokkenheid. Als je vrijheid krijgt, vul je dit naar eigen inschatting in en hier krijg je verantwoordelijkheidsgevoel voor terug, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Als je namelijk zelf mag bepalen waar je mee bezig bent en hoe je zaken oppakt, geeft dat een andere intensiteit dan wanneer je uitvoert wat iemand je opdraagt. Die betrokkenheid brengt meer emotie met zich mee en deze vorm van vrijheid geeft je zelfs een gevoel van ondernemerschap. En hoe leuk dat allemaal klinkt, moet je hier wel mee om kunnen gaan. Voor iedereen is dat een proces, voor de meeste een stap die ze niet meer terug willen doen.

Gisteren is er dus heel wat discussie geweest tijdens onze Weekly. Deze weekly is een meeting waarbij we beleid omzetten in taken, doelen en meetbare cijfers. Als je hier mee begint, is het soms lastig om door de hoeveelheid taken en werkzaamheden door de bomen het bos te zien. Het aanbrengen van deze structuur vergt veel input, discipline en doorzettingsvermogen. Precies de eigenschappen die nodig zijn om een onderneming van goed succesvol te maken. We mogen tevreden zijn met de resultaten die we boeken, maar we willen meer en hier werken we hard aan. Ik ben er van overtuigd dat dit gaat lukken, maar net als bij opgroeien, gaat dit met vallen en opstaan. Met groeispurts en groeipijntjes, maar uiteindelijk worden we allemaal groot.

Geen opmerkingen: