vrijdag 28 oktober 2011

Trias Recruitica



Charles Montesquieu (1689-1755) is de grondlegger van de Trias Politica, de scheiding der machten. In zijn werk uit 1748, l'Esprit des Lois, concludeert Montesquieu dat er drie machten zijn die gescheiden moeten worden: De wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht (bron Historiek.net).

263 jaar later is het tijd om daar een nieuwe variant op te maken, de Trias Recruitica. De scheiding van de drie processen bij recruitment. Één, de wervende macht, twee de selecterende macht en drie, de beslissende macht.

De huidige tijd vraagt om een splitsing van deze drie taken. Niet alleen om kandidaten een optimale kans te geven, maar ook om het proces te optimaliseren. Door een scheiding van de drie processen zal de som van het geheel een hogere score geven. Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

De werving van kandidaten heeft door de komst van sociale media een andere lading gekregen. Tot enkele jaren geleden was het hebben van een website en een abonnement op een jobboard (Monsterboard, Intermediair, Nationale Vacaturebank en dergelijke) toereikend. Tegenwoordig is solliciteren niet hip. De toppers die je binnen wilt halen, kijken echt niet op jouw website of er nog een leuke vacature staat. Employer branding is belangrijker dan ooit. LinkedIn, Facebook, Twitter, Youtube en alle andere tools zullen ingezet moeten worden om het bedrijf, de organisatie en de vacature on top of mind te krijgen. Werven is een vak geworden, zet hier specialisten op in.

Naast het werven, zal selecteren een tweede macht moeten vormen. Als er al cv’s worden verstuurd, kennen deze geen traditionele opbouw meer. Studies worden over de hele wereld gevolgd, kandidaten komen uit heel Europa, of zelfs van over de hele wereld. Nevenactiviteiten zijn veel uitgebreider geworden dan voorzitter van de studentenclub of penningmeester van de voetbalvereniging. Interesses, kennis, ervaring en mogelijkheden zijn niet meer in een hokje te plaatsen. Kennis en begrip hiervan is essentieel om tot een goed gesprek en een heldere analyse te komen.

Als laatste, de derde macht, die van de beslisser. De beslissende macht bepaalt, wat waarom geworven en geselecteerd dient te worden. Door het splitsen van de taken zal er uiteindelijk nog maar één taak liggen, namelijk wel of niet aannemen.

De Trias Recruitica splits het recruitmentproces in drie onderdelen waarbij de verantwoordelijkheid over drie functionarissen wordt verspreid. Hierdoor voorkom je dat de macht bij een te kleine groep of zelfs één persoon komt te liggen. Was het bij Montesquieu nog essentieel dat men elkaar controleerde. Bij de Trias Recruitica staat of valt het met goede communicatie. Discussieer mee en reageer hier of via twitter #Triasrecruitica

Geen opmerkingen: